صفحه نخست دانشگاه
دوباره تلاش کنید
۱۴۰۱ جمعه ۱۴ بهمن
ورود اعضا
Rss
INTERNATIONAL
!!!b1!!!
!!!b1!!!
صفحه اصلي
درباره معاونت
درباره معاونت
معرفي معاون بهداشتي
معرفي معاون فني
واحدهاي فني
مديريت توسعه شبكه
معرفي پرسنل
شرح وظايف
پزشك خانواده روستايي
شرح وظايف تيم سلامت
اسامي پزشكان مراكز روستايي
آزمايشات و راديولوژي مورد تعهد
بلوك بندي مراكز
اقلام دارويي
داوطلبين سلامت
آموزشگاه بهورزي
اطلاعات مراكز و خانه هاي بهداشت
مواد آموزشي
اداره سلامت خانواده، جمعيت و مدارس
معرفي پرسنل
رسالت و شرح وظايف
واحد سلامت كودكان
رسالت گروه
شرح وظايف گروه
برنامه هاي واحد
چک لیست های پایش
غربالگری تکامل کودکان ASQ
فرم ها و چک لیست کودکان
دستورالعمل ها
مراقبت ادغام یافته کودک سالم
مراقبت ادغام یافته ناخوشی اطفال
نظام مراقبت مرگ خارج بیمارستانی کودکان 1 تا 59 ماهه
واحد نوزادان
رسالت
شرح وظايف
چك ليستها
ترويج تغذيه با شير مادر
واحد سلامت مادران
رسالت
شرح وظايف
برنامه هاي واحد
دستورالعمل ها
چك ليست ها
فرم هاي آماري
واحد باروري سالم و جمعيت
رسالت برنامه باروري سالم
شرح وظایف
دستورالعملها
آموزشي
چك ليست
فعاليتها
واحد سلامت ميانسالان
رسالت
دستورالعمل ها
چک لیست ها
واحد سلامت سالمندان
رسالت
چك ليست
دستورالعمل
بوكلت سالمندان پزشك
بوكلت سالمندان غير پزشك
شیوه زندگی سالم
فرمها
فلوچارت
مطالب آموزشی
واحد سلامت نوجوانان و مدارس
شرح وظايف
برنامه هاي واحد
اهداف
دستورالعمل ها
چك ليست ها
واحد سلامت جوانان
شرح وظايف
آموزشي
چك ليست
بسته هاي آموزشي
اداره پيشگيري و مبارزه با بيماري ها
معرفي پرسنل
شرح وظايف
بيماري هاي واگير
بيماري هاي مشترك انسان و دام
بيماري هاي نوپديد و بازپديد
ايمن سازي
مالاريا
سل
آنفلوانزا
جذام
مننژيت
وبا
اچ آي وي و ايدز
آشنايي با اچ آي وي
دستورالعمل ها
هپاتيت
آميزشي
بيماري هاي غيرواگير
برنامه پيشگيري و كنترل تالاسمي
برنامه پيشگيري و كنترل هيپوتيروئيد نوزادي
برنامه پيشگيري و كنترل سرطان
برنامه پيشگيري و كنترل قلبي عروقي
برنامه پيشگيري و كنترل فشارخون
برنامه پيشگيري و كنترل PKU
برنامه پيشگيري و كنترل ديابت
برنامه پيشگيري و كنترل G6PD و گالاكتوزومي
برنامه پيشگيري و كنترل آسم، آلرژِي و COPD
برنامه پيشگيري و كنترل بيماري هاي اسكلتال و چشمي
برنامه پيشگيري و كنترل سوانح و حوادث
نظام مراقبت عوامل خطر بيماري هاي غيرواگير
مركز مشاوره اميد
مركز مشاوره سلامت
مواد آموزشي
دستورالعمل ها
اداره سلامت محيط و حرفه اي
معرفي پرسنل
شرح وظايف
گروه بهداشت محيط
دايره فعاليت بهداشت محيط
سلامت مواد غذايي
سلامت آب آشاميدني
نظارت بر بهداشت استخرهاي شنا و شناگاه هاي طبيعي
آزمايشگاه آب معاونت بهداشتي
كنترل حشرات و ناقلين
بهسازي روستا
بهداشت محيط در بلايا
بهداشت پرتوها
گروه بهداشت حرفه اي
معرفي واحد بهداشت حرفه اي
تشكيلات بهداشت حرفه اي
طب كار
بيماري هاي شغلي
پرونده پزشكي
چك ليست پايش
قوانين و دستورالعمل ها
معاينات رانندگان
occupational health
كميته ها
كميته HSE
كميته حفاظت فني و بهداشت كار
كميته سلامت شغلي و ايمني در كارگاه هاي ساختماني
كميته طب كار
كميته مشاغل سخت و زيان آور
آزمايشگاه
مواد آموزشي
دستورالعمل ها
گروه آموزش و ارتقاي سلامت
معرفي پرسنل
شرح وظايف
تقويم آموزشي
شبكه ياوران بسيج سلامت
توسعه مهارت هاي آموزشي
خودمراقبتي
بسته هاي خدمتي
چك ليست پايش
پنل مديريتي
سفير سلامت
خودمراقبتي
تفاهم نامه ها
كمپين هاي سلامتي
نيازسنجي
مواد آموزشي
گروه سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد
معرفي پرسنل
شرح وظايف
واحد سلامت روان
تعريف سلامت روان
مهارت هاي زندگي
مهارت فرزندپروري
بيماريابي و مراقبت از بيماران رواني
پيشگيري از خودكشي
مداخلات رواني اجتماعي در بلايا
واحد سلامت اجتماعي
واحد پيشگيري از سوء مصرف مواد
مواد آموزشي
دستورالعمل، چك ليست
فرم ها
گروه مديريت و كاهش خطر بلايا
معرفي مديريت
معرفي پرسنل
شرح وظايف
مواد آموزشي
برنامه ها
فرآيندها
واحد امور دارو و تجهيزات
شرح وظايف
چك ليست ها
واحد سلامت دهان و دندان
معرفي پرسنل
شرح وظايف
ارائه خدمات به مدارس
ارائه خدمات به مهدكودك ها
مراكز دندانپزشكي حوزه معاونت بهداشتي
واحد تغذيه
معرفي پرسنل
شرح وظايف
رسالت
برنامه هاي واحد
آشنايي با گروه هاي غذايي اصلي
فرم ها و چك ليست ها
دستورالعمل ها و آئين نامه ها
دستورالعمل ها
بوكلت
مواد آموزشي
مطالب آموزشي
پمفلت
توصیه های تغذیه ای در دوران شیوع کرونا
شاخص هاي آماري
سالنامه 94
آزمايشگاه
معرفي پرسنل
شرح وظايف
نوزادان
فرايند كار در آزمايشگاه
پايگاه هاي بهداشتي درماني ويژه اتباع خارجي
پزشك خانواده شهري
روابط عمومي
معرفي
مناسبت هاي سلامت
تماس با ما
نرم افزار نرمش هاي محل كار
فرم ثبت جراحت
مسابقه فاصله گذاری اجتماعی
آتش نشانی
آرایشگاه
بانک
بقالی- آجیل فروشی
بیمارستان ها – مراکز بهداشتی درمانی
پادگان
جایگاه سوخت
خودروهای حمل مواد غذایی
دندان پزشکی
فروشگاههای زنجیره ای
مطب ها
نانوایی
هواپیما- قطار-اتوبوس
هر خانه یک پایگاه سلامت
همیار مدافعین سلامت
ازدواج آسان
ثبت نام وبینار سالمندان
ايمن سازي
واكسن چيست ؟
موجود زنده ، مانند بدن انسان به خودي خود نيروي مقاومت و غلبه يافتن بر ميكروب ها را دارد . اين حالت را « مصونيت » مي نامند. اما در برخي از موارد بايد بدن را از خارج كمك كرد ، تا چنين مصونيتي را پيدا كند . در بسياري از بيماري هايي كه از ويروس پديد مي آيند ، اگر انسان يكبار آن بيماري را بگيرد و خوب بشود ديگر در برابر آن مصونيت پيدا مي كند . مثلاً آبله ، سرخك و آبله مرغان از بيماري هايي هستند كه اگر يك بار انسان آنها را بگيرد ، براي هميشه از آنها مصونيت پيدا مي كند . يعني ديگر آنها را هرگز نخواهد گرفت .
اما بيماري هاي ديگري مانند آنفولانزا ممكن است چند بار به سراغ به سراغ انسان بيايند .پس براي رهايي از چنگ انها مي آيند و به طور مصنوعي در انسان مصونيت ايجاد مي كنند .
بدين طريق كه ويروس ضعيف شده آن بيماري را به بدن تزريق كرده ، انسان را دچار يك حالت خفيفي از آن بيماري مي نمايند. ولي چون اين بسيار ضعيف است، انسان به زودي بهبودي مي يابد و پس از بهبودي كامل براي يك مدت طولاني در برابر آن مرض ، مصونيت مي يابد .
واكسن زدن يعني تزريق ويروس ضعيف يك بيماري به بدن.
واكسن داراي ميكرب بيماري است كه البته آنرا ضعيف و بي آزار ساخته اند واكسن از پي تزريق در بدن انسان « پادزهر » درست مي كند كه با ويروس بيماري وارد نبرد مي شوند و آنها را خنثي ميكنند .
چكونگي كشف واكسن اوليه
جنر واكسن خود را در پي كار طولاني و طاقت فرسا در
آزمايشگاه كشف نكرد. در 19 سالگي شيردوشي به او گفته بود كه هرگز به آبله مبتلا
نخواهد شد، چون قبلاً به آبله گاوي مبتلا شده بود. بعدها وقتي جنر پزشك شد و به
بيفايده بودن تلاشهايش براي درمان اين بيماري پي برد، جمله آن شيردوش را به خاطر
آورد. اوتحقيق كرد و دريافت شيردوشان تقريباً هرگز، حتي وقتي از مبتلايان به آبله
پرستاري ميكنند، دچار آبله نميشوند. به نظرش رسيد كه آبله گاوي را به افراد تلقيح
كند، تا آنها را از ابتلا به بيماري مرگبارتر آبله مصون سازد. اين بخت ياري حقيقي
بود. بدون اينكه زحمتي بكشد، دريافت كه آبله گاوي باعث ايمني در برابر آبله ميشود
.
قوه تشخيص او به اندازهاي بود كه توانست به ارزش اين حقيقت پي ببرد و از آن
استفاده كند
.
جنر در سال 1775 در زمينه عقايد روستاييان گلاسترشر درباره
آبله به تحقيق پرداخت و دريافت كه دو نوع آبله گاوي وجود دارد و فقط يكي از آنها از
آبله پيشگيري ميكند. همچنين تعيين كرد كه نوع موثر آبله گاوي تنها وقتي اثر
محافظتي دارد كه در مرحله خاصي از بيماري منتقل شود. او براي آزمودن نظريهاش
مقداري از مايع درون تاولهاي دست شيرفروشي را كه به آبله گاوي مبتلا بود بيرون كشيد
و آن را به لندن برد و با دقت مايع آبله را به پسركي تلقيح كرد و همانطور كه جنر
پيشبيني كرده بود پسرك به آبله دچار نشد. جنر از واژه
واكسيناسيون
استفاده نكرد، بلكه به جايش لفظ مايهكوبي يا « واريوله واكسينه» را به كار برد
معناي لغوي اصطلاح لاتيني اخير « تاولهاي ريز گاو » است. تا حدود يك قرن بعد، مايه
كوبي جنري آبله گاوي، تنها روش ايمنسازي عليه بيماري بود
.
طرز ساختن واكسن چگونه است ؟
واكسن را اينگونه ميسازند : نخست حيواني را عمداً دچار بيماري مورد نظر مي كنند . سپس ويروس آن بيماري را از بدن حيوان مزبور جدا مي سازند .
مجدداً اين ويروس را به حيواني ديگر تزريق مي كنند و پس از بيمار شدنش ، باز ويروس را از بدنش جدا مي سازند . آنقدر اين عمل را تكرار مي كنند تا به قدري ويروس ضعيف گردد كه اگر آنرا به بدن انساني تزريق كنند نه تنها او را بيمار نكند، بلكه برايش مصونيت هم پديد آورد .
راه ديگر واكسن سازي اين است كه آن را از ويروسهاي مرده يا بي فعاليت به دست مي آورند .
با تزريق اين نوع واكسن بدن مشغول ساختن پادزهر مي شود و خود را آماده دفاع در برابر ميكر وب اصلي مي كند .براي بيماري خواب و آنفولانزا از اين روش استفاده مي كنند . و بالاخرهگاهي هم خود ويروس را بي آنكه ضعيفش گردانند از راه پوست به بدن تزريق مي نمايند . آنگاه چون ويروس از راه غير طبيعي وارد بدن گرديده ، باز در آن ايجاد مصونيت ميكند .
ايمنسازي
هرگونه اقدامي كه به منظور جلوگيري از بروز
عفونت
و يا تخفيف شكل طبيعي بيماري در فردي
با تجويز
آنتيبادي
يا
آنتيژن
بعمل آيد ايمنسازي گفته ميشود. با
تزريق عضلاني يا وريدي آنتيبادي، ايمني غيرفعال يا انتقالي ايجاد ميگردد. دوام
اين نوع ايمني كوتاه است و بستگي به نيمه عمر آنتيبادي در بدن فرد دريافت كننده
دارد و اين مدت درحدود 3 تا 4 هفته ميباشد.
درصورت تجويز آنتيژن كه شامل
ميكرو ارگانيسم ضعيف شده ، كشته شده و يا اجزاء آن ميباشد، دستگاه ايمني فرد
دريافت كننده تحريك و بطور فعال آنتيبادي توليد ميكند. ايمني بدست آمده دراين
حالت را ايمني فعال گويند. دوام اين نوع ايمني ، طولانيتر از نوع غيرفعال است.
واكسيناسيون يا ايمنسازي فعال
واكسيناسيون اقدام بسيار مهم و با ارزشي است كه بوسيله آن با هزينه كم ميتوان از
ابتلاء به بيماري هاي عفوني جلوگيري كرد. با اجراي برنامه واكسيناسيون همگاني در
جهان، شيوع بسياري از بيماريهاي خطرناك دربين شيرخواران، كودكان و بالغين كاهش
بارزي پيدا كرده است بطوريكه اكنون شيوع بيماريهاي خطيري چون
ديفتري،
كزاز
،
سياه سرفه،
سرخك
و
فلج اطفال
با واكسيناسيون همگاني با موفقيت
، كنترل و در بسياري از كشورها عملاً به حداقل ميزان خود رسيده است ، يا بيماري
آبله
كه با واكسيناسيون همگاني و پيگيري
جهاني ريشهكن شده است.
تاريخچه
شايد بيشتر افراد نام ادوارد جنر را شنيده و يا در كتاب هاي پزشكي نام آن را ديده باشند. وي با تلقيح مايع آبله گاوي به بدن پسر بچه اي بنام جيمز فيپس ، توانست از آبله انساني جلوگيري نمايد. جنر با مشاهده زنان شيردوش متوجه شد كه اين زنان به آبله انساني مبتلا نمي شوند. جنر از واژه واكسيناسيون استفاده نكرد بلكه لفظ مايه كوبي را بجاي آن بكار برد.
بعد از جنر فردي بنام لوئي پاستور بزرگترين سهم را در شكل گيري علم واكسيناسيون و شناخت ايمني بدن ايفا كرد. پاستور شيوه جنر را ادامه داد و توانست واكسن هاري را توليد كند. در سال 1980 سازمان جهاني بهداشت ريشه كن شدن آبله را اعلام كرد.
برنامه گسترش ايمن سازي
EPI
(
Expanded program on immunization
) در جهان از سال 1974 آغاز شد. در كشور ما نيز در سال 1363 با هدف ايجاد مصونيت فعال در كودكان گروه سني زير يكسال در برابر بيماري هاي قابل پيشگيري با واكسن (ديفتري، كزاز، سياه سرفه، سرخك، فلج اطفال و سل) آغاز شد و در سال 1372 واكسيناسيون هپاتيت
B
نيز در برنامه گسترش ايمن سازي گنجانده شد.
...
تاریخ :
1396/01/07
تعداد بازدید:
6669
كليه حقوق اين پايگاه متعلق به
دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني جهرم
مي باشد.
آزمون آنلاین
کتابخانه مرکزی
تور مجازی
ارتباط با ما
هیچ داده ای برای نمایش وجود ندارد
×
ورود اعضاء
Powered by
Dorsa
Portal