كوروناويروس جديد MERS
* كــوروناويــروسها نوعــي ويروس هســتند كه عمـوماً باعث سرماخوردگي معمولي در انسان ميگردند، اما برخي از آنها مانند SARS ميتوانند باعــث بيماري تنفسي شديدتر و گاهي مرگ بيمار شوند.
* اين ويـروس، كــوروناويـروس خاورمــيانه يا MERS-CoV و novel coronavirus و يا nCoV ناميده ميشود. (به ايـن ويـروس كوروناويروس نوپديد گفته مي شود، چون بــا كـــروناويروسهايـي كـه قبلاً ميشناختيم متفاوت است).
* اين ويروس براي اولين بار در شهريور سال 1391 در يك بيمار مبتلا به عفونت تنفسي شديد از عربستان شناسايي شده است.
* تا پايان ارديبهشت تعداد 672 نفر در جهان در اثر عفونت با كوروناويروس جديدبيمار شده اند و 207 نفر جان خود را از دست دادهاند. اين بيماري تاكنون از 18 كشور گزارش شده است. عربستان و امارات بيشترين موارد و بقيه از كشورهايي نظير قطــر، كويت، مصـر، اردن، فرانســه، امـريكا، انگليس و... گزارش شدهاند.
* دوره كمــون بيـماري 2 تا 10 روز متغير اســت و علائـم بيماري بطور معمول شامل تب، سرفه و گلودرد، بدن درد، تنگي نفس، اسهال و... ميباشد اما طيف علائم از حالت بدون علامــت تا بيماري تنفسي حاد شديد متغير است.
تعريف بيمار مشــكوك به كوروناويروس:
هر فرد بيمـار كه بدليل بيماري تنفسي تبدار نياز به بستري در بيمارستان دارد و
1. ســابقه سفر حج اخير داشته باشد.
2. يا ســابقه سفر به كشورهاي خاورميانه داشته باشد.
3. يا با زائر يا مسافر بازگشته از اين كشــورها در 2 هفته اخير تماس داشته است.
4. يـا ســـابقه مســافرت به كشـــورهايي كه مـوارد مثبت كــوروناويــروس جديـد در آنها گزارش شده، داشته باشد.
اختلاف ويروس جديد با ساير كوروناويروس ها:
اين ويــروس علائـمي شــبيه ســرماخوردگي ايجاد ميكند و تفـاوت اين ويــروس با ســاير كــــوروناويروسها كه بيشتر به دستگاه تنفسي حمله ميكنند در اين مسئله است كه ميتواند باعث آلودگي ساير اعضاي حياتي بدن مثل كبد، كليه، روده و سلولهاي دفاعي بدن شود.
مرگ و مير بيماري
مرگ و مير در اين بيماري بالا است و بيش از 30 درصد بيماران بعد از تحمل بيماري شديد تنفســـي و بسـتري در بخش مراقـبت ويژه در نهايـت فوت ميكنند. بعضي از بيماران هم بيماري ملايم تنفسي مي گيرند.
نقــــش حيوانات در انتقال بيماري:
تاكنون پاسخ دقيق اين سوال كه "آيا حيوانات در انتقال اين بيماري نقش دارند يا خير" بطور قطعي مشخص نشده است اما احتمال زيادي مطرح ميباشد. با توجه به ســـابقه تماس بيماران با شــــتر و برخي حيوانات و شـباهت ژنتيكي ويروس جديد با كـــوروناويروس خفاشي احتمال ميرود كه حيوانات مخزن بيماري بوده و افراد بعد از تماس با آنها به بيماري مبتلا شده باشند.
راه انتقال بيماري:
راه انتقال دقيق اين ويروس مشخص نشده است اما به نظر ميرسـد از راه قطــرات تنفسـي و ترشـحات بدن قابل انتـقال ميباشد.
همچنين احتمــال ميرود كه تماس با بزاق و ترشحات بدن شتر و مصرف شير غيرپاستوريزه آن حيوان باعث بيماري گردد.
واگيري فرد به فرد در بيماري MERS به مراتـب از بيماري آنفلوانزا و ســــرماخوردگي كمتر است اما در تمــــاسهاي نزديك خانگي و بيمارستاني ممكن است به افراد ديگر منتقل شود.
درمان و واكسن:
درمان ضدويروســـــي قطعي در حال حاضر در دســــترس نميباشد اما با درمانهاي مراقبتي ويژه در بيمارســـتانها تعدادي از بيماران بهبودي يافتهاند.
همچنين اين بيماري در حال حاضر واكسـن ندارد.
در چه كساني بيماري شديدتر ميشود؟
در كساني كه سابقه بيماري مزمن (مانند بيماري تنفسي، قلبي، كبدي يا كليوي) داشتهاند يا به هر دليلي سيستم دفاعي بدنشان ضعيف شده است (ديابت و...)، ممكن است بيماري شديدتر شده و منجر به بستري و گاهي فوت بيمار گردد.
توصيه بهداشتي و مراقبتي:
رعايت اصول بهداشت فردي
* شامل شستن صحيح دستها به دفعات، رعـــايت فاصله با فرد بيماري كه سرفه ميكند و... در پيشگيري از ابتلا به اين بيماري موثر هستند.
* مسافراني كه به كشورهاي عربي مانند امارات، عمان، قطر، اردن و مخصوصاً عربستان عزيمت ميكنند از خريد و مصرف مواد غذايي و آشاميدني غيرمطمئن از دست فروشان خودداري نمايند و از مصرف شير غيرپاستوريزه شتر نيز پرهيز داشته باشند.
* در هنگام سرفه و عطسه با دستمال جلوي بيني و دهان خود را بگيريم.
* دستهاي خود را مخصوصاً پس از سرفه يا عطسه بمدت 20 ثانيه با آب و صابون بشوييد.
* حتي الامكان از دست زدن به چشم، دهان و بيني خود پرهيز كنيد.
در صورتي كه در عرض 2 هفته بعد از بازگشت زائر (مسافر) از حج و كشورهاي عربي احساس كسالت، تب، علائم تنفســـي و علائم گوارشي نمايان شود فرد ضمن رعـايت بهداشــت فردي و استفاده از ماسك حتماً به پزشك مراجعه و او را در جريان مسافرت اخير خود قرار دهد.
Ebola
بيماري ابولا كه در گذشته بيماري تب خونريزي دهنده ابولا ناميده مي شد بيماري ويروسي واگير و كشنده اي است كه براي اولين بار در نيمه دوم قرن بيستم در مركز افريقا شناسايي شد. نام ويروس از رودخانه اي به نام ابولا در كشور كنگو برگرفته شده است
راه انتقال:
ورود ويروس به بدن انسان از راه :
1. پوست آسيب ديده و داراي خراش (حتي خراش هاي ريز)
2. مخاطات بدن
3. ورود شي تيز به داخل پوست (سوزن)
4. خوردن گوشت آلوده حيوانات وحشي
ويروس در كجا وجود دارد؟
1. ترشحات و مواد دفعي بدن بيماران و اجساد (انسان و حيوان)
2. سطوح آلوده به ترشحات بدن بيماران (مثال: سوزن خون آلود)
دوره كمون:

علائم بيماري:
تب، بدن درد، سردرد، بي حالي، اسهال و استفراغ، بثورات، خونريزي و ...
درمان:
• درمان زودهنگام و حمايتي و حفظ تعادل آب و الكتروليت اين بيماران بسيار مهم است.
• پيشگيري از بروز عفونت هاي ثانويه بيمارستاني مهم است.
• در مراحل پيشرفته ارائه مراقبت هاي ويژه تخصصي حياتي است.
...